Biomedical Engineering Reference
In-Depth Information
Table 10.2 Microbiota of GF sourdoughs and traditional GF products
Starter (S)
Spontaneous
(Sp) b
Raw material
Product
Dominant microbiota a
Reference
Sorghum
Sudanese kisra
L. fermentum, L. reuteri,
L. vaginalis, L. helveticus ,
L. pontis, P. pentosaceus, I. orientalis
Sp
[ 54- 56 ]
Sudanese khamir
P. pentosaceus, L. brevis, L. lactis,
L. cellobiosus, C. parapsilosis,
C. orvegnsis, R. glutinis
Sp
[ 57 ]
Botswana -
porridge
L. plantarum, L. casei/paracasei,
L. buchneri, L. reuteri, L. perolens
Sp
Sekwati-Monang,
Gänzle,
unpublished
Rice
Industrial
sourdough
L. paracasei, L. paralimentarius,
L. perolens, L. spicheri, S. cerevisiae
Sp
[ 43 ]
L. fermentum, L. gallinarum, L. pontis,
C. krusei, S. cerevisiae
S
Laboratory-scale
sourdough
L. gallinarum, L. plantarum, L. helveticus,
L. fermentum, L. kimchii, L. pontis,
I. orientalis, S. cerevisiae
S
50 ]
Maize
Kenkey
L. fermentum, L. reuteri, P. pentosaceus,
C. krusei, S. cerevisiae
Sp
[ 58-60 ]
Mexican pozol
L. delbrueckii, L. casei, L. fermentum,
L. plantarum, Streptococcus spp. ,
Leuconostoc spp. , Weisella spp.
Sp
61 - 63 ]
Laboratory-scale
sourdough
L. brevis, L. casei, L. fermentum,
L. plantarum, Lc. mesenteroides,
L. dextranicum, P. acidilactici, C.
halbicans, S. cerevisiae, S. pombe
Sp
[ 64, 65 ]
Laboratory-scale
sourdough
L. fermentum, L. paralimentarius,
L. helveticus, L. pontis, S. cerevisiae,
I. orientalis
S
[50 ]
Teff
Injera
P. cerevisiae , L. brevis , L plantarum,
L. fermentum, Saccharomyces,
Torulopsis, Candida spp.
Sp
[66 ]
Laboratory-scale
sourdough
L. plantarum (S) , L. paralimentarius (S) ,
L. fermentum (S,Sp) , L. sanfranciscensis
(S) , L. frumenti (S) , L. pontis (S,Sp) ,
L. reuteri (S) , L. amylovorus (S) ,
L. brevis (S) , L. vaginalis (Sp), L.
gallinarum (Sp), P. acidilactici (S) ,
P. pentosaceus (Sp), Lc. holzapfelii (Sp),
K. barnetti (S) , S. cerevisiae (S,Sp),
C. glabrata (Sp)
Sp and S
[ 46, 47 ]
(continued)
 
Search WWH ::




Custom Search